Vzpomínky na budoucnost – Obsaď a žij!

tisková zpráva

V sobotu 31. srpna, dvacet let od obsazení legendárního squatu Ladronka, probíhá v Praze pod názvem Vzpomínky na budoucnost – Obsaď a žij! squaterská slavnost.

Odehraje se v deseti dlouhodobě prázdných chátrajících domech, které budou alespoň na tento den oživeny výstavami, koncerty, performancemi, lidovými jídelnami, kavárnami, bary a dalšími spontánními aktivitami veřejné pospolitosti.

Deset chátrajících či jinak devastovaných domů po celé Praze bylo vybráno jako deset příkladů nesmyslnosti a neudržitelnosti současného stavu bytové politiky a trhu s nemovitostmi obecně. Proto současně s jejich obsazením a oživením zveřejnily zúčastněné kolektivy k dnešní akci prohlášení dostupné na webových stránkách vzpominkynabudoucnost.squat.net, v němž vysvětlují širší souvislosti dnešní akce: „Squating nejen jako řešení bytové situace, ale především jako aktivní politický postoj. Squating nadřazující základní lidské právo na střechu nad hlavou nad „právo“ kšeftování s domy. Squating odebírající domy těm, kdož si je zjevně nezaslouží, a vracející je zpět místním komunitám, čtvrtím, městům a jejich obyvatelům. Squating jako odpověď na současnou bytovou politiku, neúprosně ústící v sociální vyloučení, vznik ghett a nárůst rasismu.“

Účastníci věří, že obsazením vybraných domů připoutají ke svým názorům pozornost a sympatie sousedů i všech ostatních Pražanů. Podporu již zaznamenali od aktivistů věnujících se památkovým kauzám: „To, jak majitelé nakládají se svými nemovitostmi, zvláště v případě památek, je naprosto skandální a do očí bijící. Myslíme si, že squating je legitimní způsob, jak na toto zneužívání vlastnictví upozornit,“ říká Jakub Bachtík z Klubu Za starou Prahu.

Squaterskou tradici v Česku představuje především bývalý squat Ladronka, který se na několik let (1993-2000) stal evropským pojmem a jehož historii a stovky tam pořádaných akcí dokumentuje výstava v klubu Utopia, která bude zahájena 3. září a potrvá čtrnáct dní.

Uplynulých dvacet let je ale plných více či méně úspěšných pokusů o existenci nezávislých kulturních a sociálních center nejen v Praze (Buďánka, Sochorka, Českomoravská, Milada a další), ale i v dalších českých městech. Poslední kapitoly squaterského hnutí se v Praze psaly v roce 2009, kdy byl nejprve vyklizen squat Milada a o několik měsíců později policie zmařila v zárodku pokus oživit prázdné městské lázně Na Slupi. V obou případech bylo použito násilí pro vyklizení domů, které od té doby neobsazeny chátrají.

Souběžné obsazení a alespoň chvilkové oživení rovnou několika domů současně není ve světě nic neobvyklého: Během prvního squaterského festivalu v saském Lipsku byla 25. dubna 1998 obsazena hned celá stovka domů. Takovéto ambice dnešní pražská akce sice nemá, přesto by podle organizačního týmu „byla škoda zůstat jen u chvilkové připomínky krás a užitku squaterské historie. Rádi bychom otevřeli a psali novou kapitolu. Nejlépe hned.

Zúčastněné kolektivy Vzpomínek na budoucnost – Obsaď a žij! 2013

Další otázky? Tiskový mluvčí je na telefonu 774 387 226. Nebo se zvedněte a dejte si trochu staré dobré žurnalistiky.

Seznam obsazených domů:

Pohořelec 25, Jungmannova 21, Petrská 33, Washingtonova 21 a další…

(Aktualizované informace najdete na webových stránkách!)

https://vzpominkynabudoucnost.squat.net/