Volili jsme. Jinak

V předvečer voleb jsme obsadili dům ve Washingtonově ulici, který byl nejméně sedm let nevyužívaný a chátral. Chtěli jsme dát najevo, že je pro nás podobná situace nepřijatelná a zároveň upozornit na stovky podobných prázdných domů v Praze a na tisíce lidí bez přístřeší, kteří zde žijí. Zatímco domy se stávají předmětem spekulace, bydlení je objektem komerce, která má často až lichvářské rozměry. Také centrum Prahy se stalo obětí komerce, v hlavním městě brutálně ubylo míst, která by nebyla pouhou naleštěnou vitrínou logiky zisku. Chtěli jsme připomenout, že Praze chybí kulturně sociální centra, která by dala městu jiného ducha. Na pár hodin jsme změnili dům ve Washingtonově ulici právě v takové improvizované kulturní centrum. Proběhly zde dva koncerty, výstava, distribuce oblečení zdarma a další aktivity založené na tvořivosti jejich účastníků z různých prostředí – setkali se zde hudebníci, squateři, anarchisté, kuchařky bez domova, výtvarníci… Akce se během večera zúčastnilo zhruba dvěstě lidí.

Chtěli jsme dát najevo, že řešení nevidíme v tom, „hodit to“ té či oné straně, ale jednat sami za sebe. Když vidíme neudržitelnou situaci, nechceme jen bečet jako ovce a čekat, jestli si nás někdo „kompetentní“ alespoň všimne. Nehledáme lídry, kteří budou „bojovat“ za nás, protože my jsme ti, na koho jsme čekali. Chceme teď a tady přinášet změny. Tak jako prostor prázdných domů nemusí být jen chátrajícím a mrtvým prostorem, tak ani my nemusíme být atomizovanou masou, která jen jednou za čtyři roky chodí k volbám a v mezičase kliká „líbí“ – „nelíbí“. Můžeme z našich společných činů v duchu solidarity vytvářet nové prostory odporu.

Dům se nachází pouhých pár kroků od Hlavního nádraží, kde se na lavičkách snaží přetlouct další noc desítky nebo možná stovky bezdomovců. Prázdný, dlouhodobě nevyužívaný dům ve veřejných rukou ve městě, kde každou zimu bezdomovci umrzají, je ukázkou cynické lhostejnosti k osudům těchto lidí.

Majitel sice nebyl s domem schopen nic dělat, jeho zástupce ale dorazil i během noci. Na argumenty squaterů odpověděl technicistním opakováním toho, že má za dům zodpovědnost a že si nemůže dovolit, aby se nám něco stalo. Za problémy společnosti, ve které žije, ani za dům, který sedm let chátrá, kupodivu odpovědnost nemá. Policie zatkla během noci v prázdném 33 lidí a přiměla prostor, který nakrátko ožil, k dalšímu vynucenému spánku.

Tato akce není první. V srpnu jsme upozornili na několik domů, včetně domu ve Washingtonově ulici, také na dům na pražském Pohořelci, s kterým kšeftuje jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek a umožňuje v něm asi stovce firem provozovat mrtvé schránky. Nyní jsme na pár hodin obsadili prázdný dům ve Washingtonově ulici. Policejní zásahy nás nezastaví, naopak prožité zkušenosti vzájemné pomoci, sdílení, strachu či radosti utvářejí naši solidaritu. Dokud budou existovat prázdné domy a lidé bez domova, budeme tu i my.

kolektivy Vzpomínky na budoucnost a Obsaď a žij

web: Vzpominkynabudoucnost.squat.net

tel: 776 246 520